Chemie in Vlaanderen

De chemie en life sciences is met 60.000 directe en 100.000 indirecte arbeidsplaatsen een van de belangrijkste industrietakken van Vlaanderen. De sector is goed voor een derde van de toegevoegde waarde, een derde van de export en bijna de helft van alle industriële uitgaven in onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen.

De chemische industrie is de motor van de Antwerpse haven en van de Vlaamse economie.

Vlaanderen is naar omzet per inwoner trouwens wereldkampioen in chemie en kunststoffen. Twaalf van de vijftien grootste chemiebedrijven ter wereld hebben dan ook een productievestiging in de Vlaamse regio.

BlueChem moet de aantrekkingskracht van de Vlaamse chemiesector nog versterken en extra investeringen aantrekken. De incubator moet een bijkomende troef worden om de chemische industrie in Vlaanderen op lange termijn te verankeren en klaar te maken voor de toekomst.

We beschikken in Vlaanderen al over zogenaamde lead plants, chemie-installaties die omwille van hun energie-efficiëntie, complexe processen en hoge veiligheids-, productiviteits- en kwaliteitsnormen toonaangevend zijn in de wereld. BlueChem moet de aanzet geven tot lead innovations waarmee de Vlaamse chemie de rest van de wereld op weg zet naar een duurzamere samenleving en circulaire economie.